joi, 3 octombrie 2013

DOVLECEII
As vrea sa va vorbesc despre dovleceii , care au fost trasi pe linie moarta in bucataria traditionala romaneasca dupa 1989 incoace cind ei au devenit zuchinni si in cele mai multe cazuri au ajuns doar un simplu component al legumelor la gratar prin asa zisele meniuri de restaurant Italian.
In sprijinul acestei idei am sa vin cu doua preparate ce mi-au inmiresmat copilaria in bucataria bunicii , unde dovlecelul era vedeta in ciorbe , conserve , tocanuri , si chiar deserturi ( placintele din dovleac inmuiat in lapte si miere chiar si acum imi stirnesc furnicaturi in cerul gurii ).
ZACUSCA DIN DOVLECEI
Este aceasi reteta ca si la zacusca de vinete , inclusive modul de coacere a legumelor , dovlecelul copt si curatat de coaja poate sa induca in eroare orice gospodina si chiar un chef cu experienta poate avea probleme cu identificarea legumei. Savoarea acetui produs este data de foile de dafin si mai ales a rosilor ce au fiert separate cu citeva crengute de maghiran ( oregano pentru cei ce prefera terminologia italiana ).
DOVLECEI MARINATI
Dovlecei trasi la tigaie si apoi marinati in bullion imiresmat de rosii , maghiran si usturoi .
Retete sugerate pentru dovlecei marinati
Creveti provencale
Pt 200 gr de dovlecei
Se caleste aprox ½ ceapa fin toccata , cind aceasta devine cristalina se adauga 200 gr creveti decorticate stinsi cu un strop de vin alb demisec dupa care se adauga dovleceii marinate lasind sa fiarba impreuna 1-2 minute se garniseste cu busuioc proaspat
Paste siciliene
Se fierb 150 gr paste ( recomandam pennele )
Intr-o tigaie se incing 20 ml ulei masline impreuna cu ½ ceapa fin toccata cind aceasta devine lucioasa se adauga 1 catel de usturoi zdrobit , 5-6 masline fara simburi , 3-4 bucati file ansoa marinate si dovleceii marinati , se garniseste cu patrunjel verde fin tocat .
Piept de pui mediteranian
Se transeaza 200 gr de piept de pui in fisii inguste de 1.5-2 cm si lungime 5-6 cm , se inabuse la foc mic in 20 ml ulei masline si 50 ml vin alb demidulce si  cind acesta este patruns se adauga dovleceii marinate si se garniseste cu oregano si busuioc.
In incheiere va invit sa redescoperiti gustul de odinioara a dovleceilor din preparatele noastre La Borcan ! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu